De 2023 statuten van Info-Sourds de Bruxelles
TITEL I - NAAM, STATUTAIRE ZETEL, DOEL EN DUUR
Artikel 1: Naam en beschrijving
De vereniging heet "Info-Sourds de Bruxelles" of kortweg "ISB".
Alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties, brieven, websites en andere documenten, al dan niet in elektronische vorm, uitgegeven door de vereniging moeten :
- De naam van de juridische entiteit, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door "asbl" of "association sans but lucratif",
- Een precieze aanduiding van de maatschappelijke zetel van de rechtspersoon,
- Het bedrijfsnummer,
- De woorden "rechtspersonenregister" of de afkorting "RPM" gevolgd door de naam van de rechtbank waar de vereniging haar statutaire zetel heeft,
- Het nummer van minstens ƩƩn rekening die de vereniging aanhoudt bij een in Belgiƫ gevestigde kredietinstelling,
- Indien van toepassing, het e-mailadres en de website van de rechtspersoon,
- Indien van toepassing, een indicatie dat de juridische entiteit in liquidatie is.
Elke persoon die namens de vereniging optreedt in een bovengenoemd document waarin een van de verklaringen ontbreekt, kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor alle of een deel van de daarin aangegane verbintenissen.
Artikel 2: Statutaire zetel
De maatschappelijke zetel is gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Het adres van de website is www.infosourds.be en het e-mailadres is direction@infosourds.be.
De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het bepalen van het adres van de statutaire zetel.
Artikel 3: Maatschappelijk doel (belangeloos doel) en maatschappelijk doel (activiteiten om dit doel te bereiken)
Info-Sourds de Bruxelles werd opgericht in 1996.
Info-Sourds heeft als doel sociaal oogmerk de inclusie en onafhankelijkheid van doven en slechthorenden, voornamelijk in Brussel, door middel van individuele of collectieve acties.
in gebarentaal uit Franstalig Belgiƫ (LSFB) of met aangepaste visuele communicatiemiddelen.
Om zijn missies te vervullen, stelt Info-Sourds onder andere de volgende acties voor:
- Uitgebreide ondersteuning :
Deze ondersteuning bestaat uit hulp bij allerlei dagelijkse taken: huisvesting, wetgeving, familie, budget, administratieve formaliteiten, vrijetijdsactiviteiten, gezondheid, enz.
- Werkgelegenheidssteun :
Deze ondersteuning bestaat uit uitgebreide hulp bij alles wat met werk te maken heeft:
Ā Ā - Voor werkzoekenden: inschrijving bij Actiris, inschrijving bij de PHARE-dienst, loopbaanadvies, opstellen van een curriculum vitae en sollicitatiebrief, versturen van sollicitaties, voorbereiding en ondersteuning bij sollicitatiegesprekken, enz.
Ā Ā - Voor werknemers: een verzoek om redelijke aanpassingen, opleiding, een gesprek met managers, enz.
- Cursussen:
De dienst biedt verschillende modules aan in alfabetisering, Frans, rekenen, inleiding tot nieuwe technologieƫn, enz.
- Tolk- en vertaaldiensten:
Deze variƫren van LSFB-tolken tot transliteratie, waaronder Langue FranƧaise ParlƩe ComplƩtƩe (LPC), liplezen en ondertekent Frans.
- Zij kan alle andere acties ontwikkelen die rechtstreeks of onrechtstreeks in het belang zijn van voornoemde begunstigden.
De vereniging kan alle materiƫle of financiƫle steun of bijdragen ontvangen van publieke of private rechtspersonen of individuen. Fondsen en uitrusting dus
De opgehaalde fondsen moeten uitsluitend worden gebruikt om het bedrijfsdoel te bereiken.
De vereniging kan haar steun en belangstelling verlenen aan alle activiteiten van organisaties die een
gelijkaardig doel nastreven.
De vereniging mag bepaalde economische activiteiten ondernemen, met name van het type sociale economie, op voorwaarde dat de opbrengsten uitsluitend worden gebruikt voor het maatschappelijk doel.
De vereniging mag alles doen wat nodig of nuttig is om haar maatschappelijk doel te bereiken, met inbegrip van het verwerven of bezitten van roerende of onroerende goederen. Ze mag haar activa gebruiken, beheren of ter beschikking stellen in overeenstemming met het voormelde maatschappelijk doel.
Artikel 4: Duur van de vereniging
De vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd. Ze kan op elk moment ontbonden worden bij beslissing van de Algemene Vergadering die beraadslaagt in overeenstemming met de wettelijke en statutaire bepalingen.
TITEL II - LEDEN
Artikel. 5: toelatingsvoorwaarden voor gewone leden en donateursĀ
De vereniging bestaat uit ten minste zeven gewone leden.
Bezoek volwaardige leden natuurlijke personen of rechtspersonen die geïnteresseerd zijn in de doelstellingen van de vereniging en die zich ertoe verbinden de statuten na te leven, op voorwaarde dat ze in deze hoedanigheid worden toegelaten door de algemene vergadering die met absolute meerderheid beslist (50% + één stem).
Gewone leden vormen de Algemene Vergadering, die bestaat uit dove of slechthorende mensen en horende mensen.
Iedereen die volwaardig lid wil worden van de vereniging, of het nu gaat om een individu of een rechtspersoon, moet een schriftelijke aanvraag indienen bij het bestuursorgaan. Wanneer een rechtspersoon een aanvraag indient, moet deze aangeven welke natuurlijke persoon verantwoordelijk is voor de vertegenwoordiging van de rechtspersoon.
De vereniging kan rekenen op ondersteunende leden die financiƫle steun bieden voor het bereiken van het bedrijfsdoel.
Ondersteunende leden zijn natuurlijke personen of rechtspersonen die geĆÆnteresseerd zijn in de doelstellingen van de vereniging en die zich ertoe verbinden de statuten na te leven, op voorwaarde dat ze in deze hoedanigheid zijn toegelaten door het bestuursorgaan.
Artikel 6: Rechten van gewone ledenĀ
Alleen gewone leden genieten de volledige rechten die de wet en deze statuten aan leden toekennen.
Artikel 7: Ontslag en uitsluiting van gewone leden en supporters
Gewone leden en sympathisanten kunnen zich op elk moment terugtrekken uit de vereniging door schriftelijk ontslag te nemen bij het bestuursorgaan.
Elk gewoon lid dat niet aanwezig of vertegenwoordigd is op meer dan twee opeenvolgende Algemene Vergaderingen, wordt geacht ontslag te hebben genomen.
De uitsluiting van een volwaardig lid wordt beslist door de algemene vergadering. De Algemene Vergadering kan enkel geldig beslissen als de uitsluiting expliciet vermeld staat in de oproeping en als minstens 2/3 van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Tot uitsluiting wordt besloten bij geheime stemming, met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, nadat het lid, indien hij dit wenst, is gehoord.
In dit geval worden ongeldige stemmen, blanco stemmen en onthoudingen noch in de teller noch in de noemer meegerekend.
De uitsluiting van een sympathiserend lid kan worden beslist door de Raad van Bestuur met een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.
Het bestuursorgaan kan gewone leden die zich schuldig maken aan een ernstige overtreding van de statuten of het huishoudelijk reglement schorsen totdat de algemene vergadering een beslissing heeft genomen.
wetten.
Een uittredend of geroyeerd gewoon lid of supporter heeft geen rechten op de activa van het bedrijf.
Artikel 8: Register van gewone ledenĀ
De vereniging houdt een register bij van volwaardige ledenonder de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan. Dit register bevat de namen, voornamen en adressen van de leden, of in het geval van een rechtspersoon, de bedrijfsnaam, de rechtsvorm en het adres van de statutaire zetel.
Elk besluit tot toelating, ontslag of uitsluiting van een lid wordt door de Raad van Bestuur in het register opgenomen binnen acht dagen nadat de Raad van Bestuur kennis heeft genomen van de wijziging(en).
Alle effectieve leden kunnen het register van de leden raadplegen op de maatschappelijke zetel van de Vereniging, op eenvoudig schriftelijk verzoek, met opgave van redenen, gericht aan het bestuursorgaan van de Vereniging, maar zonder het register te verplaatsen.
Artikel 9: LidmaatschapskostenĀ
Gewone leden hoeven geen lidmaatschapsgeld te betalen.
Artikel 10: AansprakelijkheidĀ
Gewone leden en sympathisanten zijn niet aansprakelijk voor verplichtingen die namens de vereniging zijn aangegaan.
TITEL III - ALGEMENE VERGADERING
Artikel 11: Bevoegdheden van de algemene vergadering Ā
De Algemene Vergadering heeft de bevoegdheden die de wet of deze statuten haar uitdrukkelijk toekennen.
Een besluit van de Algemene Vergadering is vereist voor :
- Statutenwijziging ;
- Goedkeuring van de jaarrekening en de begroting;
- De benoeming en het ontslag van bestuurders en de vaststelling van hun beloning in gevallen waarin hun een beloning wordt toegekend;
- In de gevallen waarin de wet voorziet, de benoeming en het ontslag van accountants en de vaststelling van hun bezoldiging;
- De kwijting die moet worden verleend aan de bestuurders en, indien van toepassing, aan de commissarissen, en, indien van toepassing, het instellen van een procedure door de vereniging tegen de bestuurders en commissarissen;
- Toelating en uitsluiting van gewone leden ;
- Vrijwillige ontbinding van de vereniging ;
- De omvorming van de VZW in een AISBL, in een coƶperatieve erkend als sociale onderneming en in een coƶperatieve erkend als sociale onderneming;
- De kosteloze bijdrage van een universaliteit leveren of aanvaarden ;
- Wanneer vereist door de statuten.
Artikel 12: StatutenwijzigingĀ
In geval van statutenwijzigingen kan de algemene vergadering slechts geldig beraadslagen over statutenwijzigingen indien de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in
De vergadering is bijeengeroepen als ten minste 2/3 van de gewone leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
Elke wijziging kan alleen worden aangenomen met een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde gewone leden, met uitsluiting van afwezigen, ongeldige stemmen en onthoudingen.
Elke wijziging met betrekking tot het doel of de doelen waarvoor de Vereniging werd opgericht, kan echter alleen worden aangenomen met een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.
Als 2/3 van de gewone leden niet aanwezig of vertegenwoordigd is op de eerste vergadering, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde gewone leden, en nemen de wijzigingen aan met de in de twee voorgaande alinea's vastgestelde meerderheden. De tweede vergadering
kan minder dan vijftien dagen na de eerste vergadering worden gehouden.Ā
Artikel 13: Voorzitterschap van de algemene vergadering
De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of, indien hij verhinderd is, door een bestuurder die daartoe is aangesteld door de Raad van Bestuur.
Artikel 14: Werking van de algemene vergadering
Elk jaar moet er ten minste ƩƩn Algemene Vergadering worden gehouden in de eerste helft van het jaar na het afsluiten van de rekeningen.
Een buitengewone algemene vergadering van de vereniging kan te allen tijde worden bijeengeroepen bij besluit van het bestuursorgaan of op verzoek van ten minste 1/5 van de effectieve leden. In het laatste geval roept het bestuursorgaan de algemene vergadering bijeen binnen 21 dagen na het verzoek tot bijeenroeping. De algemene vergadering wordt uiterlijk op de veertigste dag na dit verzoek gehouden.
Gewone leden worden opgeroepen voor algemene vergaderingen per gewone post of e-mail, ondertekend door de voorzitter of een directeur, die ten minste 15 dagen voor de vergadering wordt verstuurd. De oproeping bevat de agenda, datum, tijd en plaats van de vergadering. De documenten die op de Algemene Vergadering worden besproken, moeten worden bijgevoegd.
Elk voorstel dat door 1/20 van de effectieve leden ondertekend is, moet op de agenda geplaatst worden, op voorwaarde dat het minstens twintig dagen op voorhand aan de leden meegedeeld wordt.
De algemene vergadering kan niet geldig beraadslagen over punten die niet op de agenda vermeld staan, tenzij 2/3 van de aanwezige effectieve leden van oordeel is dat de hoogdringendheid belet dat deze punten worden uitgesteld. Ze mag dit nooit doen bij een wijziging van de statuten, de uitsluiting van een lid, de vrijwillige ontbinding van de vereniging en de omvorming van de vereniging van een AISBL naar een coƶperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of naar een AISBL.
een erkende coƶperatieve sociale onderneming.
Artikel 15: Aanwezigheid en stemquorum op de algemene vergaderingĀ
Elk volwaardig lid heeft het recht de vergadering bij te wonen. Ze kunnen worden vertegenwoordigd door een ander volwaardig lid, door middel van een schriftelijke volmacht, die niet meer dan ƩƩn stem mag hebben.
meer dan twee volmachten.
Behalve in de gevallen voorzien door de wet, kan de Algemene Vergadering slechts geldig beraadslagen als de absolute meerderheid van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
Als dit quorum niet wordt bereikt op de eerste vergadering, moet een tweede vergadering worden belegd om geldig te kunnen beraadslagen, ongeacht het aantal leden.
aanwezig of vertegenwoordigd. De tweede vergadering wordt bijeengeroepen binnen het tijdsbestek dat in deze statuten is aangegeven.
Artikel 16: Gelijk stemrecht voor gewone ledenĀ
Alle gewone leden hebben evenveel stemrecht op de algemene vergadering.
Artikel 17: Aanwezigheid en stemquorumĀ
Beslissingen worden genomen met een absolute meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, tenzij de wet of de statuten anders bepalen.
Ongeldige stemmen, blanco stemmen en onthoudingen worden niet meegeteld bij het berekenen van meerderheden.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de bestuurder die hem vervangt doorslaggevend.
De stemming gebeurt bij handopsteking, tenzij een gewone meerderheid van de aanwezige gewone leden vraagt om de stemming geheim te houden. Als de stemming betrekking heeft op beslissingen over personen, is de stemming altijd geheim.
Artikel 18: Register van notulen en publicaties
De beslissingen van de Algemene Vergadering worden opgetekend in een register van notulen, ondertekend door twee bestuurders. Dit register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel, waar de effectieve leden het kunnen raadplegen op schriftelijk gemotiveerd verzoek, gericht aan het administratief orgaan, maar zonder het register te verwijderen.
Derden met een legitiem belang kunnen op de hoogte worden gesteld van individuele beslissingen door middel van een eenvoudige brief, ondertekend door de voorzitter.
Besluiten met betrekking tot statutenwijzigingen, de benoeming en het ontslag van bestuurders, gedelegeerden voor het dagelijks bestuur en commissarissen en de ontbinding of omvorming van de vereniging worden onverwijld neergelegd bij de griffie van de bevoegde rechtbank van koophandel ter publicatie in het Belgisch Staatsblad.
TITEL IV - BESTUURSORGAAN
Artikel 19: Samenstelling en ambtstermijn van bestuurders
De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan dat bestaat uit ten minste vier en ten hoogste zeven personen die door de algemene vergadering met absolute meerderheid van stemmen uit de volwaardige leden van de vereniging worden benoemd.
De ambtstermijn is drie jaar. Aftredende bestuurders zijn herkiesbaar.
Wanneer er bestuursfuncties moeten worden vervuld, nodigt de voorzitter de gewone leden uit om zich kandidaat te stellen in de convocatie voor de jaarlijkse algemene vergadering. Nominaties moeten schriftelijk worden ingediend, met een begeleidende brief, ter attentie van de Voorzitter, binnen de termijn die in de oproeping staat vermeld.
Artikel 20: Einde van het mandaat van bestuurdersĀ
Zolang de Algemene Vergadering niet heeft voorzien in de vervanging van het bestuursorgaan aan het einde van het mandaat van de bestuurders, blijven zij in functie in afwachting van een beslissing van de Algemene Vergadering.
Als het overlijden van een bestuurder ertoe leidt dat het aantal bestuurders onder het wettelijke of statutaire minimum daalt, zal een Buitengewone Algemene Vergadering worden bijeengeroepen om de betreffende bestuurder te vervangen.
Elke bestuurder kan op elk moment uit zijn functie worden ontheven door een besluit van de Algemene Vergadering, zonder dat dit besluit hoeft te worden gemotiveerd. Indien nodig vervangt de Algemene Vergadering de ontslagen bestuurder. Een bestuurder die afwezig is op meer dan vier vergaderingen van de Raad van Bestuur zonder zich te hebben verontschuldigd of een volmacht te hebben gegeven, wordt geacht ontslag te hebben genomen. Hij blijft echter aansprakelijk als bestuurder totdat zijn ontslag is bevestigd door de Algemene Vergadering.
Elke bestuurder die ontslag wil nemen, moet dit schriftelijk melden aan de Raad van Bestuur. Bij ontslag van een bestuurder wordt de Algemene Vergadering bijeengeroepen om een vervanger te benoemen. Als het ontslag ertoe leidt dat het aantal bestuurders onder het wettelijke of statutaire minimum daalt, blijft de bestuurder in functie tot hij of zij wordt vervangen.
Artikel 21: Werking van de Raad van Bestuur
De Raad van Bestuur is een collegiaal orgaan. Hij neemt geldige beslissingen wanneer deze worden genomen op een vergadering, met inachtneming van de aanwezigheids- en stemquorums die in deze statuten zijn vastgelegd.
Het benoemt uit zijn leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en eventueel een vicevoorzitter.
Als de Voorzitter, Secretaris of Penningmeester tijdelijk niet in staat zijn om te handelen, kan de Raad van Bestuur een bestuurder aanstellen om hen op interim-basis te vervangen.
Bestuurders voeren hun taken gratis uit
Artikel 22: Bijeenroeping en vergadering van de Raad van Bestuur
De Raad komt minstens 3 keer per jaar samen, bijeengeroepen door de Voorzitter of de persoon aangesteld voor het dagelijks bestuur, telkens de noden van de Vereniging dit vereisen of op verzoek van een bestuurder.
Vergaderingen worden bijeengeroepen door middel van een gewone brief of e-mail die ten minste acht dagen voor de vergadering naar elke bestuurder wordt gestuurd. De oproeping vermeldt de datum, tijd, plaats en agenda van de vergadering. Het gaat vergezeld van het verslag van de vorige vergadering.
De Vereniging geeft er de voorkeur aan haar bestuursvergaderingen persoonlijk te houden. In noodgevallen kan de voorzitter echter beslissen een bestuursvergadering te houden via elektronische of videoconferentie.
Artikel 23: VolmachtĀ
Elke bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder aan wie hij een schriftelijke volmacht geeft. Elke bestuurder mag slechts over ƩƩn volmacht beschikken.
Als de voorzitter verhinderd is, wordt de Raad van Bestuur voorgezeten door de vicevoorzitter.
Artikel 24: Aanwezigheid en stemquorum
De Raad van Bestuur kan geldig beraadslagen als een absolute meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Alle bestuurders hebben evenveel stemrecht in de Raad van Bestuur.
De beslissingen van de Raad van Bestuur worden genomen bij absolute meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Ongeldige stemmen, blanco stemmen en onthoudingen worden niet meegerekend bij de berekening van de meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend.
Artikel 25: Notulenboek
Beslissingen worden vastgelegd in notulen, ondertekend door twee bestuurders en bewaard in een speciaal register.
Dit register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel, waar de effectieve leden het kunnen raadplegen op schriftelijk, gemotiveerd verzoek, gericht aan de Raad van Bestuur, maar zonder het register te verwijderen.
Uittreksels voor juridische of andere doeleinden worden ondertekend door de voorzitter of door twee directeuren.
Artikel 26: Belangenconflicten van bestuurders
Een bestuurder die, in het kader van een te nemen beslissing, een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met dat van de vereniging, moet de andere bestuurders hiervan op de hoogte brengen alvorens het bestuursorgaan een beslissing neemt. Zijn verklaring en uitleg over de aard van het tegenstrijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de vergadering van het bestuursorgaan dat de beslissing moet nemen. Het bestuur mag deze beslissing niet delegeren.
Een bestuurder met een belangenconflict zoals bedoeld in de vorige paragraaf mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van de Raad van Bestuur over deze beslissingen of verrichtingen, noch mag hij hierover stemmen. Als de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, wordt de beslissing of verrichting voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Als de beslissing of verrichting wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering, mag de Raad van Bestuur ze uitvoeren.
Dit artikel is niet van toepassing wanneer de besluiten van het bestuursorgaan betrekking hebben op gebruikelijke transacties die onder normale marktvoorwaarden worden aangegaan en op garanties voor transacties van dezelfde aard.
Een bestuurder die in het kader van een te nemen beslissing een belang van morele aard heeft dat tegengesteld is aan dat van de vereniging, moet de andere bestuurders hiervan op de hoogte brengen vooraleer het bestuursorgaan een beslissing neemt. Indien hij nalaat dit te doen, moet elke andere bestuurder die op de hoogte is van dit conflict, dit aan het bestuursorgaan meedelen voor de beraadslaging plaatsvindt. De raad beslist, bij een stemming waaraan de betrokken bestuurder niet mag deelnemen, of hij al dan niet aan het debat en de stemming mag deelnemen. Het besluit van de Raad van Bestuur moet in de notulen van de vergadering worden opgenomen. De raad mag deze beslissing niet delegeren.
Artikel 27: Bevoegdheden van de Raad van Bestuur
Het bestuursorgaan heeft de bevoegdheid om alle handelingen te verrichten die nodig of nuttig zijn voor de verwezenlijking van het doel van de vereniging zoals hierboven omschreven. Zijn bevoegdheden strekken zich niet uit tot handelingen die door de wet of door deze statuten zijn voorbehouden aan de algemene vergadering.
Artikel 28: Dagelijks bestuur
Het dagelijks bestuur van de Vereniging, met gebruikmaking van de betreffende handtekening, kan worden gedelegeerd aan een van de bestuurders of leden, of aan 1/3 of aan de Directie. De omvang van de delegatie van haar bevoegdheden wordt gespecificeerd in het delegatiebesluit van het bestuursorgaan.
Als er meerdere van hen zijn, handelen ze individueel.
Het dagelijks bestuur omvat zowel handelingen en beslissingen die de dagelijkse behoeften van de Vereniging niet te boven gaan als handelingen en beslissingen die, vanwege het kleine belang dat ze vertegenwoordigen of vanwege hun dringende aard, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.
Artikel 29: Verplichting van de vereniging
Juridische procedures, hetzij als eiser of verweerder, worden namens de Vereniging ingesteld of ondersteund door twee bestuurders. Zij handelen gezamenlijk.
Akten die de Vereniging binden, behalve de akten van dagelijks bestuur, worden gezamenlijk ondertekend, tenzij ze speciaal zijn gedelegeerd door het bestuur, door twee bestuurders, die hun bevoegdheden niet hoeven te rechtvaardigen tegenover derden.
Artikel 30: Publicaties
Documenten met betrekking tot de benoeming of beƫindiging van de functie van bestuurders en personen aan wie het dagelijks bestuur is gedelegeerd, bevatten hun naam, voornamen, woonplaats, geboortedatum en -plaats of, in het geval van rechtspersonen, hun bedrijfsnaam, rechtsvorm, ondernemingsnummer en statutaire zetel, evenals de naam, voornamen en woonplaats van hun vaste vertegenwoordiger.
Alle akten worden zo snel mogelijk neergelegd bij de griffie van de bevoegde rechtbank, met het oog op publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Artikel 31: Aansprakelijkheid van bestuurders
Bestuurders hebben geen persoonlijke verplichtingen met betrekking tot de verbintenissen van de Vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot de uitvoering van hun mandaat.
Artikel 32: Huishoudelijk reglement
Een huishoudelijk reglement kan worden opgesteld door de Raad van Bestuur, die het ter goedkeuring en eventuele wijzigingen voorlegt aan de Algemene Vergadering.
TITEL V - REKENINGEN EN BEGROTINGEN
Artikel 33: Boekjaar en boekhouding
Het boekjaar van de Vereniging begint op 1 januari en eindigt op 31 december daaropvolgend.
Het bestuursorgaan stelt de rekeningen van het afgelopen jaar op in overeenstemming met de bepalingen van Boek 3 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zoals aangenomen door de wet van 23 maart 2019 en Boek III, titel 3, hoofdstuk 2 van het Wetboek van economisch recht zoals gewijzigd door de wet van 15 april 2018, evenals de begroting voor het volgende jaar.
De rekeningen en begroting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de jaarlijkse algemene vergadering, uiterlijk op 30 juni van het jaar volgend op het einde van het boekjaar, en in ieder geval voordat ze worden ingediend bij de subsidieverlenende instantie.
TITEL VI - ONTBINDING, LIQUIDATIE, kosteloze inbreng van universaliteit, omzetting
Artikel 34: Ontbinding
Behalve in het geval van gerechtelijke ontbinding, kan alleen de Algemene Vergadering de vereniging ontbinden in overeenstemming met Boek 2, Titel 8, Hoofdstuk 2 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen zoals aangenomen door de wet van 23 maart 2019. De beslissing tot ontbinding vereist een aanwezigheidsquorum van 2/3 van de effectieve leden en een stemquorum van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.
In dit geval benoemt de Algemene Vergadering een of meer vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheden en eventuele beloning en geeft aan waarvoor het nettovermogen moet worden gebruikt, wat alleen voor belangeloze doeleinden mag zijn.
Artikel 35: Overdracht van activaĀ
In alle gevallen van vrijwillige of gerechtelijke ontbinding zullen, nadat alle schulden zijn vereffend, de netto activa worden toegewezen aan een andere organisatie die een vergelijkbaar doel zonder winstoogmerk nastreeft.
Artikel 36: Bijdrage van een universaliteit zonder kosten, transformatieĀ
De algemene vergadering kan niet stemmen over een inbreng van activa om niet of over de omzetting van de vereniging in een AISBL, in een erkende coƶperatieve vennootschap zoals
De vennootschap kan alleen worden omgezet in een sociale onderneming en een goedgekeurde coƶperatieve sociale onderneming in overeenstemming met de regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
Wanneer de algemene vergadering beslist over de ontbinding van de vereniging, een inbreng van activa om niet of de omvorming van de vereniging AISBL in een coƶperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming en in een coƶperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming, wordt bij de berekening van de meerderheden geen rekening gehouden met ongeldige en blanco stemmen en onthoudingen.
TITEL VII- SLOTBEPALINGENĀ
Artikel 37bis: Toepassing van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
Alle zaken die niet uitdrukkelijk in deze statuten zijn geregeld, worden geregeld door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en, wat betreft de boekhouding, door Boek III, Titel 3, Hoofdstuk 2 van het Wetboek van Economisch Recht.